Partea 4

CĂLĂTORIA

Cristina Moțoi

13 min read

O mică speranță și o inimă frântă

Vorbeam cu R. în fiecare zi. Venea să mă viziteze, mă întreba mereu cum mă simt și cum este copilul. În fiecare noapte, mă rugam și aveam vise în care îmi spunea că vrea să fim din nou împreună, că vrea să mă întorc acasă. Mă trezeam plângând, simțind că realitatea era cu totul alta. Visele erau atât de vii, de reale, încât mă făceau să mă întreb dacă nu cumva universul îmi dădea un semn. Dar dimineața, când mă trezeam, totul rămânea la fel: un cer gri, un frig pătrunzător și un gol imens în sufletul meu.

Cerul părea să reflecte starea mea interioară: întunecat, rece, fără speranță. Afară, vântul bătea cu furie, iar eu mă simțeam la fel de distrusă în interior. Toată lumea mă întreba: „Ce o să faceți?” „Cum o să fie?” Întrebările treceau pe lângă mine, iar eu nu mai aveam puterea să răspund. Și când am auzit de la unii: „E vina ta. De ce ai plecat? Trebuia să stai acolo, că își revenea el” am simțit că mor încet. Pentru că eu chiar încercasem să fiu cea mai bună versiune a mea pentru el – să-l înțeleg, să-l ascult, să fiu alături de el în cele mai grele momente. Ce mai trebuia să fac? Ce mai trebuia să dau ca să fie suficient?

Am zis: „E de ajuns.” L-am sunat, hotărâtă să aflu clar și răspicat încotro ne îndreptăm. Incertitudinea asta mă omora, ca o otravă care mă distrugea lent. L-am sunat cu inima bătându-mi în gât și l-am rugat să-mi spună ce vrea: „R. mai vin acasă sau nu?” Nu răspundea. Am continuat: „Spune-mi, vin să-mi iau lucrurile.” Atunci a spus: „Vreau să stau singur pentru o vreme.”

Am răspuns: „Bine, am înțeles.” Am închis telefonul și am plâns atât de tare, de parcă totul în jurul meu se cutremura. Dar măcar știam unde mă aflu. Măcar știam că nu mai era loc de iluzii, de vise spulberate. Era realitatea, rece și dură, dar realitatea.

Cu inima sfâșiată, m-am dus împreună cu părinții mei să-mi iau lucrurile de acolo. Am intrat în casă și am simțit cum un val de amintiri mă copleșește. Fiecare obiect, fiecare colț al casei îmi amintea de ceva: de zilele fericite, de visele noastre, de promisiunile pe care le făcuserăm unul altuia. Am început să strâng încet obiectele care îmi aparțineau, plângând în timp ce le puneam în cutii. Mă uitam în jur și nu-mi venea să cred că atât fusese totul. Încercam să păstrez în minte fiecare detaliu al casei în care trăisem și în care îmi visasem viitorul.

Vedeam momentele noastre, râsetele noastre, discuțiile noastre – toate între acești pereți care fuseseră martori la povestea noastră. Și, în timp ce plecam, știam că o parte din inima mea rămânea acolo. Era ca și cum lăsam în urmă nu doar lucruri, ci și o parte din mine, din cine fusesem cândva.

După ce am strâns toate lucrurile, am rămas cu toții și am discutat. Am acceptat că nu mai putem fi împreună, dar l-am rugat să mă ajute cu copilul când se va naște. A fost de acord. Vorbele lui R. erau reci, distante, dar măcar exista un acord. Știam că, indiferent de ce se întâmpla între noi, copilul nostru avea nevoie de amândoi.

Când am plecat, m-am uitat înapoi la tot drumul. Casa, amintirile, visele – totul rămânea în urmă. Simțeam cum o parte din mine se rupe și rămâne acolo. Dar știam că trebuie să merg mai departe. Pentru mine, pentru copilul meu, pentru viitorul pe care îl voi construi, chiar dacă nu mai este alături de el.

Sfârșit și început de drum

Acasă, la ai mei, totul era bine. Toți încercau să mă încurajeze, să-mi fie alături, să mă ajute să-mi revin cumva. Zilele treceau, fetița mea se dezvolta bine, iar R. era încă prezent. Mă suna, îmi trimitea mesaje, se interesa de cum mă simt, ce mai fac, dacă am nevoie de ceva. Dar ce aveam eu nevoie nu se mai putea.

Nu știu dacă trecuse o lună de când plecasem de la R., dar am aflat că se mutase Cindy în locul meu, împreună cu copilul ei. Am simțit cum furia mă înăbușă, cum mă cuprinde un sentiment de trădare și abandon. Dar încercam să mă liniștesc, să mă adun, pentru că voiam să fiu bine pentru fiica mea.

În fiecare zi, când vorbeam cu R., tatăl fetiței mele, îi spuneam: „Noi nu mai avem nicio legătură, dar te rog, vino când nasc. Vino să-ți vezi copila. Fii tată pentru fetița ta.”

Și el răspundea mereu la fel: „Da, sigur, îți promit.”

A spus asta până în ziua în care am mers la spital să nasc. Depășisem termenul și medicii au decis să îmi provoace nașterea. L-am sunat când eram în travaliu. A spus că vine după ce iese de la muncă.

Spre seară, au venit mama și sora lui R.. Mi-au adus câteva hăinuțe și un plic cu 400 de lei. „Unde e R.?” am întrebat.

„A zis să venim noi, mamă, să ți le aducem.”

Am încercat să mă agăț de speranța că va veni a doua zi. Dar durerea era atât de mare încât nu mai puteam gândi limpede. O voiam doar pe mama lângă mine. Și mama a stat lângă patul meu, fără să se clintească. Nici măcar apă nu cred că a băut. Nu știa ce să mai facă să-mi aline chinul.

După 20 de ore de travaliu și suferință, am născut în noapte. A fost o naștere cumplită, una dintre cele mai grele experiențe ale vieții mele. Fetița mea Elena a venit pe lume fără semne vitale. Au resuscitat-o. Eu am făcut hemoragie.

Când, în sfârșit, mi-au oprit sângerarea, m-au dus în salon. Eram amețită, debusolată, îmi era frig și frică. Patru ore mai târziu, mi-au adus fetița. Au așezat-o într-un pătuț, lângă patul meu.

Avea niște ochișori albaștri, dar multe vase de sânge sparte. Era atât de micuță, atât de fragilă… M-am uitat la ea și nu-mi venea să cred că acest suflet plăpând era copilul meu mult visat. „Ce faci, mami?” i-am șoptit, dar cuvintele mi s-au părut străine, ca și cum nu-mi aparțineau. Ea a zâmbit ușor, într-un colț al gurii, și a adormit. Am adormit și eu, cu lacrimile curgându-mi pe obraji.

Când m-am trezit, l-am sunat pe R. să-i spun că am născut. Nu mai țin minte exact ce am vorbit, dar îmi amintesc clar momentul în care l-am întrebat când vine să o vadă. „Nu știu”, a spus el, rece. „Poți să vii azi? Să vezi cât de frumoasă este”, am insistat eu, încercând să-mi păstrez calmul. „Nu pot”, a răspuns el, scurt. „Atunci mâine?” „Nu.” „Atunci când vii?” A tăcut o clipă. Apoi vocea lui a devenit tăioasă, ca o lamă care mi-a străpuns inima: „Nu vin. Ce nu înțelegi?”

Mi-a tăiat respirația. În acel moment, am simțit cum tot corpul meu îngheață, ca și cum aerul s-ar fi evaporat din jurul meu. Ceva se rupea adânc în interiorul meu, un gol imens care nu putea fi umplut cu nimic. Promisiunile lui, cuvintele lui goale, toate dispăruseră în fața unei realități crunte.

„Dar ai promis...”, am șoptit printre lacrimi. „Te rog, nu face asta! Este copilul tău... Pentru Elena vino, nu pentru mine!” El a răspuns rece, fără urmă de regret: „Nu pot... Am ales cum vreau să trăiesc și nu pot să trăiesc în două părți.”

Atunci m-am prăbușit. La propriu. M-am lăsat pe podeaua rece, incapabilă să respir. Într-o clipită, tot ce sperasem, tot ce mă rugasem să nu se întâmple, devenise realitate. El își abandonase copilul. Și eu nu înțelegeam… de ce.

Am mai încercat să-l sun în zilele următoare, sperând să-l fac să înțeleagă că nu trebuie să aibă vreo legătură cu mine, ci doar cu Elena. Dar de fiecare dată, răspunsurile lui erau din ce în ce mai reci, mai dure. Mi-a vorbit urât. Mi-a spus că, până la urmă, eu am fost cea care și-a dorit acest copil, că el nu l-a vrut niciodată și că acum să fiu sănătoasă și să mi-l cresc singură.

L-am întrebat dacă are vreun dubiu că este copilul lui, dacă asta îl oprește. I-am spus că sunt dispusă să fac orice test de paternitate, oricând. Dar răspunsul lui R. m-a sfâșiat și mai tare:

„Știu că e copilul meu, dar nu vreau să-l consider al meu. Te rog, lasă-mă să trăiesc cu alegerea pe care am făcut-o.”

În acel moment, am înțeles. Nu era vorba doar de un test de paternitate sau de îndoieli. Era despre un bărbat care refuza să fie tată, despre un tată care nu dorea să fie parte din viața fiicei sale. Cuvintele lui m-au izbit ca un val rece. Îmi rămăseseră doar întrebările – de ce? și cum? – dar niciun răspuns nu părea să aducă vreo alinare.

Am fost frântă, pierdută și sfâșiată de durere. Nu voiam să accept că nu își dorea propria fiică. Cum putea să privească celălalt copil și să nu se gândească și la Elena, care era fiica lui? Ce vină avea fetița noastră în toată această poveste?

Timpul părea să meargă altfel în spital. Luminile dure ale camerei mă oboseau, dar și mai obositoare era singurătatea mea. Mă simțeam ca într-un vis nefiresc, unde totul se mișca prea lent și prea repede în același timp. Durerea și frica mă copleșeau, iar golul lăsat de absența lui îmi sfâșia sufletul.

Am petrecut o săptămână în spital, așteptând ca R. să vină să recunoscă fetița noastră. L-am sunat, l-am rugat, am încercat să-l fac să înțeleagă, dar totul a fost în zadar. Pe zi ce trecea, era din ce în ce mai rece și mai crud cu mine. Nu înțelegeam de ce. Tot ce făcusem fusese să-i fiu alături. Chiar nu meritam asta.

Asistentele veneau mereu și mă rugau să nu mai plâng. Dar nu mă puteam opri. Nu mă puteam conecta cu fetița mea, mă simțeam copleșită, rănită, trădată. Nu mâncam, nu voiam nimic. Eram o umbră.

În cele din urmă, a trebuit să merg singură să-mi declar fiica, ca să pot pleca acasă. Am intrat în biroul unde trebuia să fac actele, am întins foaia din spital, și doamna de acolo s-a uitat la mine cu o privire compătimitoare.

„Bine, mai are 15 zile la dispoziție să se răzgândească și să recunoască copilul. După aceea, doar prin instanță.”

Am dat din cap, cu lacrimile șiroindu-mi pe obraji. Am ieșit din birou și m-am îndreptat înapoi spre spital. Nici măcar nu mai vedeam pe unde mergeam, orbită de lacrimi.

Am închis ochii pentru o clipă și am simțit cum soarele îmi atinge fața. Aerul proaspăt al dimineții îmi aducea o fărâmă de speranță. În ciuda a tot ceea ce se întâmplase, în ciuda durerii și a trădării, știam că trebuie să merg mai departe. Pentru mine. Pentru fetița mea. Și pentru tot ce urma să construim împreună, fără el..

Depresia

Ajunsă acasă împreună cu fetița mea Elena, lumea mea părea să se fi restrâns la patru pereți albi și reci, la un pat și la un singur gând: trebuie să supraviețuiesc. Aerul din cameră părea greu, ca și cum pereții s-ar fi strâns în jurul meu. În fundal, se auzea plânsul ei slab, un sunet care mă făcea să mă simt și mai vinovată că nu reușesc să o consolez. Fiecare clipă devenea o luptă, iar eu încercam să mă detașez de durerea copleșitoare, să nu mai las lacrimile să curgă fără oprire. Dar fiecare minut era o bătălie: trupul meu, sfâșiat de naștere, mă striga după vindecare, iar sufletul, zdrobit de abandonul lui și de teama de a nu fi o mamă bună, se simțea pierdut în întuneric.

Depresia postnatală m-a învăluit ca un nor negru și dens, fără margini sau lumini de speranță. Aveam senzația că Elena nu era a mea – că, într-un fel inexplicabil, mi-o schimbase cineva la naștere. O priveam și încercam să simt ceva, orice, dar în locul iubirii copleșitoare pe care mi-o promiteau poveștile, simțeam doar un gol imens, ca și cum aș fi fost un străin în propria mea viață. Mama mea era cea care o liniștea când plângea, care știa cum să o țină în brațe și să o mângâie. Eu, însă, mă simțeam ca o simplă spectatoare, incapabilă să-i ofer acea căldură de care avea nevoie.

De ce mă simt așa? Ce nu e în regulă cu mine? îmi spuneam adesea, în tăcerea nopților nesfârșite. Întotdeauna mi se spunea că, atunci când îți vezi copilul pentru prima dată, te lovește o iubire imensă, copleșitoare. Dar în locul acelei iubiri, mă simțeam invadată de o tristețe adâncă și de o teamă persistentă că voi face ceva rău, că nu sunt suficient de bună.

Nopțile erau cele mai chinuitoare. Nu puteam să dorm, gândurile mele erau ca niște ecouri care se întorceau în spirală, iar visele erau umbre înfricoșătoare. Mă trezeam transpirată, cu inima bătând nebunește, temându-mă că, în întunericul minții mele, aș putea să-i fac rău copilului. Mă simțeam prizoniera propriilor temeri, iar durerea părea să nu se mai oprească nici măcar când adormeam.

Mă întrebam dacă sunt o monstruozitate, dacă sunt singura care simte așa. Îmi era teamă să nu fiu în stare să-i ofer dragostea de care avea nevoie. Mă simțeam ca un eșec, ca și cum aș fi trădat-o deja, încă de la început. În nopțile lungi și întunecate, când plângea și eu nu știam cum să o liniștesc, mă întrebam dacă ar fi trebuit să fiu vreodată mamă.

Încet, am reușit să trec prin primele șase săptămâni – cu pași mici, nesiguri, dar totuși, pași spre o posibilă vindecare. Nu știu cum, dar am găsit o bucată de echilibru, un moment în care am reușit să mă fac să par funcțională. Totuși, depresia nu dispărea; rămânea ca o umbră ce mă urmărea la fiecare pas.

În acea perioadă, am început să citesc despre depresia postnatală, să ascult poveștile altor mame care treceau prin aceleași încercări, să simt că nu eram singură. Am luat decizia curajoasă de a cere ajutor și de a începe terapia.

Terapia a fost un proces lung și plin de suișuri și coborâșuri. Am învățat să-mi iert slăbiciunile și să accept că nu trebuie să fiu perfectă. Am învățat că iubirea pentru Elena nu trebuie să fie ideală, ci autentică, chiar dacă venea în valuri de incertitudine. Pe măsură ce timpul a trecut, am început să mă conectez cu Elena, să redescopăr bucuria în micile momente: primul ei zâmbet strălucitor, prima atingere timidă, până la primul „mami” șoptit cu inocență.

Această călătorie dificilă m-a transformat. M-am regăsit pe mine însămi și am crescut nu doar ca mamă, ci și ca persoană. Privind în urmă, realizez că fiecare cicatrice emoțională, fiecare lacrimă vărsată, a contribuit la puterea mea interioară și la capacitatea mea de a iubi, chiar și în ciuda tuturor greutăților.

Astăzi, știu că am ales să merg înainte, să găsesc lumină în întuneric și să trăiesc cu credința că fiecare zi e o nouă oportunitate de a redescoperi iubirea – atât pentru mine, cât și pentru Elena.

A fost o călătorie dificilă, dar m-a făcut mai puternică. Am învățat că dragostea nu este întotdeauna un sentiment care apare dintr-o dată, ci uneori este un proces care necesită timp și răbdare. Am învățat să mă iubesc pe mine însămi, cu toate imperfecțiunile mele, și să accept că nu trebuie să fiu perfectă pentru a fi o mamă bună. Elena m-a învățat să fiu puternică, să lupt și să găsesc lumina chiar și în cele mai întunecate momente.

Acum, când o privesc alergând prin casă, râzând și explorând lumea cu ochii ei plini de curiozitate, îmi dau seama că totul a meritat. Am trecut prin foc, dar am ieșit mai puternică. Și, deși uneori îmi amintesc de zilele acelea întunecate, știu că am reușit să creez ceva frumos din durere. Elena este bucuria mea cea mare, iar eu sunt mândră că am reușit să devin mama de care avea nevoie.

Nu-mi amintesc foarte multe lucruri de când era Elena bebeluș. Parcă totul era un fel de ceață, iar unele amintiri îmi scapă, ca și cum aș fi trăit acele zile pe pilot automat. Dar câteva lucruri îmi rămân clar în minte, ca niște scântei de lumină într-un întuneric dens. Îmi amintesc că toți din jur o iubeau. O priveau cu ochii plini de admirație, se minunau de cât de micuță și de frumoasă era. Ca era atat de albă, ca spuma laptelui, de i se vedea fiecare venișoara prin piele, și cu o guriță mică și roșie.

Vecina mea de vis-à-vis, Ana o femeie cu o bunătate rară, mă verifica mereu să vadă cum mă simt. Venea la mine cu o căldură care mă liniștea sau mă chema la ea, doar ca să nu mai stau singură. Îmi oferea ceai, mă asculta când aveam nevoie să vorbesc, și uneori stăteam împreună în tăcere, fiecare cu gândurile ei.

Îmi amintesc și plimbările cu carucioarele. Mergeam cu Ana și cu Maria o altă vecină, să ne plimbăm cu copii. Ne întâlneam pe stradă, ne aranjam copiii în carucioare și plecam împreună, vorbind despre orice și despre nimic. Era un fel de rutină care mă ținea ancorată în realitate, chiar dacă uneori mă simțeam ca și cum aș fi privit totul de departe. Copiii noștri râdeau sau dormeau, iar noi, mamele, împărtășeam momente mărunte, dar prețioase.

Aceste amintiri, deși nu sunt multe, îmi sunt scumpe, ca niște comori ascunse în inima mea. Ele îmi reamintesc că, chiar și în cele mai întunecate momente, nu eram complet singură. În mijlocul furtunii de durere și incertitudine, existau oameni care mă sprijineau – zâmbetele lor, cuvintele calde și gesturile mici, dar pline de semnificație, îmi ofereau un strop de lumină.

Fiecare clipă petrecută alături de acești oameni mă ținea în picioare, chiar și atunci când lumea părea să se prăbușească în jurul meu. Mici bucurii, poate la început nesemnificative, au devenit pietre de temelie care mi-au dat puterea de a merge mai departe. Gândul că am primit sprijinul sincer al celor din jur, că fiecare gest de bunătate a fost ca o rază de soare într-o zi ploioasă, m-a ajutat să găsesc echilibrul necesar pentru a trece peste obstacolele vieții.

Aceste amintiri sunt dovada faptului că, și în întuneric, speranța rămâne aprinsă – ca o lumânare care așteaptă zorile. Ele mă inspiră să îmi păstrez inima deschisă și să prețuiesc fiecare clipă de fericire, oricât de mică ar părea, pentru că ele mă țin vie și mă învață că viața, cu toate suișurile și coborâșurile ei, merită trăită

📌 Aceasta este o poveste bazată pe experiențele și trăirile mele personale. Relatarea reflectă percepția și emoțiile mele din acea perioadă și nu are intenția de a prejudicia sau afecta imaginea vreunei persoane.

Unele nume și detalii au fost modificate pentru a proteja confidențialitatea persoanelor implicate.